söndag 18 november 2012

Få bättre minne med locusmetoden

Ett uselt minne kan förbättras med hjälp av locusmetoden, framtagen av den grekiske poeten Simonides som levde för mer än 2.500 år sedan. Metoden går ut på att du, när du har en lång lista med saker du ska komma ihåg, placerar ut dem på olika ställen på en valfri plats.
     
Med hjälp av den här metoden kan du lära dig långa listor med ord, som inte har något samband varken med dig eller med varandra. Prova den på listan med ord som finns här nedanför. Blir du uttråkad kan du lägga in dramatiska eller absurda inslag, som att låta zebran steppa, där han står på köksbordet.

Kortlek
Kvartskristall
Aborigin
Saxofon
Zebra
Gem
Appelträd
Greve Drakula
Smörpaket
Skruvmejsel
Vykort från kusten
Ngt oanständigt
Telefon
Jumbojet
Cykelhjälm
CD-spelare
Varmluftsballong
Kajsa Anka
Målarpensel
Tekopp
Stetsonhatt
Tarantel (spindel)
Fotboll
Golfbyxor
Cocacolaburk
Bil
Vikingahjälm
Huvudvärkstabletter
Serietidning
Flaskskepp
Ko

Tänk på ditt hem. Det vill säga, skapa dig en inre bild av det, och försök se det framför dig, så där som man gör när man dagdrömmer. Ditt hem kommer nu att vara ditt locus, den plats där du vill placera de saker du ska minnas.

Föreställ dig att du står utanför din egen ytterdörr. Försök göra bilden så skarp som möjligt. Lägg märke till färgen, glansen på mässingshantaget och så vidare.
          
Vi tänker oss att du går igenom ett växthus för att komma fram till ytterdörren. För att hitta kortleken bland alla växterna gör du den jättestor, så att du måste klättra över den för att komma fram till ytterdörren.

När du har klättrat över kortleken och öppnat ytterdörren, stiger du in i hallen. Här placerar du kvartskristallen. Eftersom bordet i hallen oftast är fyllt med prylar placerar du den mitt på golvet och gör även den jättestor.

Tre dörrar leder från hallen. Vänd dig åt höger och gå in genom dörren till vardagsrummet. Aboriginen från Australien är redan där. Han sitter i din favoritfåtölj och spelar på sin didjeridoo (ett aborinskt blåsinstrument av bambu eller trä). ”Tjena kompis”, säger han. Du tar ifrån aboriginen hans didjeridoo och ger honom saxofonen att spela på i stället. Han ser aningen förbryllad ut, men på det här viset har du lyckats placera två föremål. Från vardagsrummet finns det en dörr ut mot köket där du ska baxa upp zebran på ett mycket riskabelt sätt på köksbordet.

Ändra nu på de här exemplen så att de passar in i verkligheten hemma hos dig. När du sedan förflyttar dig genom ditt hemlocus, ska du bara tänka in alla de listade föremålen på olika platser som du går förbi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar